770 koeien voeren en 3 stallen instrooien in slechts 3 uur

Melkveehouder Henrik Terkelsen uit Zuid-Denemarken is net klaar met het bouwproject op zijn bedrijf. Hij bouwde een nieuwe stal en breidde zijn veestapel uit naar 770 melkkoeien. Voor hem een mooi moment om ook de voertechniek te upgraden. Aangezien de veestapel verdeeld is over drie verschillende locaties moest de nieuwe voermengwagen geschikt zijn voor wegtransport. Bovendien zocht Terkelsen naar een multifunctioneel inzetbare machine. Hij wilde er ook de stallen met jongvee mee kunnen instrooien. Met deze wensen kwam hij terecht bij Stenderup, importeur van Trioliet voertechniek. Op advies van de importeur kocht Terkelsen een Solomix P3 4000L ZKX-TR, een heavy duty voermengwagen met stroblazer. De getrokken voermengwagen met drie verticale mengvijzels en een inhoud van 40m3 voert drie keer per dag op de hoofdlocatie, twee ladingen voor de 770 melkkoeien en één voerbeurt voor de droge koeien. Vervolgens gaat de mengwagen naar twee andere locaties om het jongvee te voeren en om de stallen in te strooien. De melkkoeien krijgen een volledig maisrantsoen, terwijl het jongvee en de droge koeien structuurrijk graszaadhooi krijgen. 

Stabiele wegligging

De Solomix voermengwagen is goed zichtbaar op de openbare weg dankzij de LED-verlichting aan de achterzijde van de wagen en een extra zwaailicht. De mengwagen heeft drie assen, waarvan zowel de voorste als de achterste as gedwongen gestuurd is. Dankzij het geïntegreerde chassis en de paraboolvering heeft de mengwagen een stabiele wegligging en rijdt hij uiterst comfortabel. Dat was voor Henrik Terkelsen een belangrijke factor omdat de mengwagen elke dag meer dan een uur op de openbare weg rijdt tussen de drie verschillende locaties. De menger zwabbert niet over de weg en beweegt nauwelijks tijdens het mengen. 

Met dezelfde hoeveelheid brandstof 50% meer melk

De automatische Shifttronic 3-speed, de onder belasting schakelbare reductiekast, maakt het mogelijk een relatief kleine trekker te gebruiken. De Shifttronic stuurt de vijzelsnelheid aan en past deze automatisch aan tijdens het mengen en uitdoseren. Het aantal omwentelingen per minuut varieert en is afhankelijk van de hoeveelheid voer in de mengwagen. Op deze manier kan de mengwagen goed leeg gedraaid worden en verbruikt Henrik Terkelsen met een grotere voermengwagen dezelfde hoeveelheid brandstof en produceert hij 50% meer melk, vergeleken met zijn vorige 30m3 voermengwagen van een andere fabrikant. “Dankzij de nieuwe voermengwagen en het  overschakelen van 2 naar 3 keer per dag melken produceren we op jaarbasis 2.500 kg meer melk per koe”, aldus Terkelsen. 

Door de voermengwagen met een stroblazer uit te rusten bespaart Terkselsen op kosten voor een extra trekker en een aparte stroblazer op elke locatie. De stroblazer wordt elektrisch bediend vanuit de trekker en blaast het stro tot 25 meter diep in de stal. De positie van de stroblazer vlak voor de mengkuip zorgt voor een efficiëntie en snelle verwerking van het stro.  

TFM Tracker voermanagementsysteem

De draadloze gegevensoverdracht gaat via het voermanagementsysteem TFM Tracker (Datalink) en is gemakkelijk te bedienen. Rantsoenen kunnen eenvoudig ingesteld en aangepast worden. Voercomponenten, rantsoenen en  diergroepen worden in de computer ingevoerd en doorgestuurd naar de weegindicator op de voermengwagen. Deze toont de te laden componenten en het gewicht. Bij het voeren worden de daadwerkelijk geladen en gevoerde hoeveelheden opgeslagen en verwerkt in het voermanagementprogramma. 

Met 40m3 inhoud is de Solomix een efficiënte voermengwagen.  Terkelsen kan al zijn dieren voeren en zijn stallen instrooien in slechts drie uur. Hij verwacht dat de machine zo’n tien jaar meegaat omdat er gebruik is gemaakt van heavy duty materialen. Zo zijn de vijzels bijvoorbeeld 22 mm dik, de wanden 10 mm dik en heeft de mengwagen een slijtrand van 15 mm dik. “Deze wagen past precies bij onze bedrijfssituatie, we zijn dan ook erg blij met de nieuwe aanwinst”, aldus Terkelsen.

Naar voermengwagens Stel een vraag