Meer stabiliteit over de hele koppel

Lees hier hoe deze melkveehouder baat heeft bij zijn manier van compact TMR voeren.

 

Bedrijf: Van Heesch Dairy Partnership
Plaats: Skive, Denemarken
Aantal koeien: 1200, waarvan 650 melkkoeien (75% Holstein en 25% Jersey)
Productie: 31,3 kg / 35 kg ECM per koe per dag
Hectare land: 450 ha.
Voermengwagen: Solomix 3 3600 ZKX-T met Shifttronic 3-speed (2017)
Rantsoen: 5,5 kg brok, 8,5 kg water, 700 gr. mineralen, 15,5 kg gehakseld gras en 21 kg mais
DS-gehalte: 36%
Aantal voerbeurten per dag: 3

Van Heesch Dairy Partnership is een melkveebedrijf met 650 melkkoeien (75% Holstein en 25% Jersey) en wordt gerund door Rick van Heesch samen met zijn broer, vader en een vaste medewerker. Al meer dan vijf jaar wordt hier compact gevoerd. Ze weken krachtvoerbrokken in met water, maar niet geheel volgens de compact voeren theorie. Ze laten het mengsel namelijk géén uren wellen maar slechts vijftien minuten. Daarnaast zijn ze intensiever gaan mengen. Zo hebben ze de (na)mengtijd aanzienlijk verlengd en het vijzeltoerental opgeschroefd.

Compact voeren was een aantal jaren geleden ineens een trend in Denemarken. Bij Van Heesch Dairy Partnership waren ze nieuwsgierig naar het concept en hebben ze geprobeerd exact te voeren zoals het compact TMR voeren protocol het voorschrijft, maar al snel bleek het niet in hun bedrijfsvoering te passen. Rick: "Het lang inweken van krachtvoer kost te veel tijd, dat lukt niet met drie voerbeurten per dag. We hebben inmiddels een manier gevonden die wel bij ons past en daar hebben we veel baat bij. We voegen ruim acht liter water per koe toe aan de brokken en dat laten we een kwartiertje inweken zodat de brokken oplossen. Direct daarna laden we de mineralen plus het gras en mengen we tien minuten voordat we de mais toevoegen. Als alle componenten geladen zijn mengen we nog eens tien minuten na. Met ons laadwerktuig, de Triomaster S, laden we 3 ton in één keer. Dat betekent dat we eigenlijk te snel kunnen laden en dus nog een tijdje moeten namengen. In totaal mengen we zo’n drie kwartier."

Automatische powershift

Het rantsoen is zwaarder en compacter met water en dat vraagt het nodige van de voermengwagen. Sinds ruim twee jaar gebruiken ze bij Van Heesch een 36 kuubs Solomix 3 voermengwagen met een Shifttronic 3-speed powershift. Rick van Heesch: “Onze vorige voermengwagen (van een ander merk) kon het dag in dag uit mengen van het zware rantsoen eigenlijk niet aan, ook niet met een reductiekast. Maar met de Shifttronic gaat het heel erg soepel. Ik raad het echt iedereen aan. Je kunt op het juiste moment op- en afschakelen en het vijzeltoerental aanpassen zonder dat je de shovel in en uit moet. Je kunt je dus gewoon blijven concentreren op het laden en de versnellingsbak schakelt automatisch naar de juiste, voorgeprogrammeerde versnelling. Als we naar de stal rijden zetten we de aftakas uit, geen probleem. De trekker heeft totaal geen moeite met het opstarten en opschakelen, hij schakelt heel rustig omhoog. Bij de vorige mengwagen hadden we elk jaar een nieuwe reductiekast nodig, elk jaar!"

Bij compact TMR voeren is het belangrijk dat de voercomponenten kort zijn om goed aan de andere ingrediënten te kunnen hechten. Goede vijzelmessen spelen daarbij een cruciale rol, zelfs bij gehakseld gras. Rick: "De vijzelmessen doen hun werk goed, het rantsoen is mooi homogeen. De koeien kunnen niet selecteren en dat is waar het om gaat. Eerlijk is eerlijk, we hebben wel eens andere vijzelmessen gekocht maar dat was geen succes, die sleten waar je bij stond. Originele messen kosten misschien iets meer, maar als er iets is dat we de afgelopen twee jaar hebben geleerd is het wel dat je niet moet bezuinigen op het materieel. De messen zijn ondanks bijna 3.000 draaiuren nog maar één keer vervangen. Je kunt beter investeren in kwaliteit daar pluk je uiteindelijk de vruchten van.”

Is compact voeren rendabel?

Langer mengen, investeren in goed materieel. Kan dat allemaal uit? Rick: “Als we kijken naar kosten dan komen we op een totaal van 28,8 cent per liter melk, waarvan 14 cent voerkosten. Inclusief de afschrijving van het materieel en een dieselverbruik van 14 liter per uur moeten we toch echt concluderen dat we er de laatste jaren op vooruit zijn gegaan. We houden dus onder de streep meer over en de koeien doen het goed en zijn stabieler. Je merkt gewoon dat ze rustiger zijn en ze presteren nu allemaal goed, waar we vroeger meer verlieskoeien hadden. Dus er heerst meer stabiliteit over de hele koppel. Ze zijn gelijkwaardiger aan elkaar wat betreft opbrengst, gezondheid en mest. Als je je focust op het voer dat aan het voerhek ligt en meer aandacht besteedt aan het mengen dan valt er nog veel te winnen. Daar zijn onze koeien het levende bewijs van”

Solomix 3 brochure

Shifttronic powershift 

Ik wil advies over optimaal mengen

Lees ook: