"Ik heb wel eens gedacht: dat had ik eerder moeten doen”

Melkveehouder Pieter Delisse over het belang van scherpe vijzelmessen

Pieter Delisse uit Erp is melkveehouder. Hij heeft 270 melkkoeien en haalt met zijn zeven jaar oude Solomix voermengwagen een melkproductie van 11.700 liter melk per koe per jaar met 3.55% eiwit en 4% vet. De kwaliteit van zijn rantsoen is tiptop in orde. Het rantsoen bestaat uit gehakseld gras, mais, luzerne, perspulp, mineralen en 16 liter water per koe. Het mengsel met een drogestofgehalte van ca. 36% wordt snel en goed homogeen gemengd.

Pieter erkent het belang van goed scherpe vijzelmessen. Pieter Delisse: “Ik controleer regelmatig de mengkwaliteit van het voer en loop ook regelmatig de mengwagen na. De scherpte van de vijzelmessen controleer ik door er een touw langs te halen. Aan de hand van de snelheid waarmee het touw doorgesneden wordt, weet ik wat de staat van de messen is. Als deze niet snel genoeg doorgesneden wordt dan weet ik dat de messen bot zijn. Ik doe gemiddeld zo’n 1,5 jaar met messen, maar onderin de mengkuip slijten ze sneller dan bovenaan de vijzel omdat de weerstand onderin de kuip groter is. Tussentijds slijp ik de messen nog een keer voordat ik ze vervang. Het verschil tussen scherpe en botte messen is duidelijk te merken, het voer wordt veel beter gemengd als het goed gesneden is. Ik heb wel eens gedacht, nadat ik de messen vervangen had, ‘dat had ik eerder moeten doen’.”

! N.B. Let erop dat de mengwagen of de aftakas is afgekoppeld of dat de sleutel van de trekker uit het contact is tijdens de controle.

 

Zelfscherpende vijzelmessen

5 redenen om vijzelmessen regelmatig te controleren