Trioliet Green Label

Trioliet heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We willen graag bijdragen aan een beter leefklimaat voor zowel mens als dier. Tenslotte groeit de wereldbevolking en neemt de vraag naar zuivel(producten) toe, waardoor het bewust omgaan met ons milieu steeds belangrijker wordt.

Om de duurzaamheid van onze producten te benadrukken krijgen de producten die in verhouding tot de concurrentie een duidelijk lager energieverbruik en een gunstigere voerbehandeling laten zien (structuurbehoud en beperking van broei) een zogeheten “Green Label”. In het bijzonder gaat het hierbij om alle machines met het unieke Trioliet snijd – laadsysteem en machines die uitgevoerd zijn met de energiezuinige Shifttronic Powershift.

De volgende innovaties dragen bij aan een groene, duurzamere wereld:

1. Snijdsysteem
Het unieke Trioliet snijdsysteem vraagt minder vermogen dan bijvoorbeeld een frees. Bovendien zorgt het voor een gladde, dichte kuil waarin broei nagenoeg geen kans krijgt. Hierdoor blijft de kwaliteit van het voer optimaal (beperkt voerverlies), en behoeft de machine minder brandstof omdat het snijsysteem met relatief weinig vermogen de meest optimale snijkracht biedt. De voerstructuur blijft intact waardoor er een betere voerbenutting is en minder verlies. De TU kuilvoersnijder, de zelfladende doseerwagens UKW, Silobuster en Masterbuster, de zelfladende voermengwagens  Gigant en Triomix (P), de zelfrijders Triotrac en Triotrac M en het Triomatic automatisch voersysteem zijn voorzien van een snijdsysteem en krijgen daarom het Green label toegewezen.

2. Zelfrijdende voermengwagens
Het brandstofverbruik van de Triotrac zelfrijdende voermengwagen is bijzonder laag zo blijkt uit onderzoek. Doordat de wagen is voorzien van het Trioliet snijdsysteem met een laag vermogensverbruik zijn de zelfrijders uitgerust met een lichte motor. Een motor met 175pk/129kW voor de Triotrac is voldoende om te rijden, laden, mengen en uit te doseren.

3. Shifttronic 2/3 speed 
De Shifttronic zorgt dat de zwaardere machines (>18m3) ook door lichtere tractoren aangedreven kunnen worden. De Shifftronic schakelt automatisch naar de meest optimale mengsnelheid. Dit voorkomt overbelasting in de aandrijflijn van de voermengwagen en van de tractoraftakas en vraagt minder vermogen.

4. Nevelinstallatie
De nevelinstallatie met watertank kan op de stroblazer geïnstalleerd worden. De nevelinstallatie bevochtigt het stro zodat er minder stofdeeltjes door de lucht dwarrelen. Schonere lucht voor zowel mens als dier. De Solomix P komt daarom in aanmerking voor het Green label.

5. Triomatic automatisch voersysteem
Het automatisch voersysteem Triomatic draagt in vele opzichten bij aan een schonere, gezondere omgeving voor mens en dier. Het is niet alleen voorzien van het Trioliet snijdsysteem, het verbruikt tevens weinig stroom en er rijdt geen trekker door de stal met vieze banden, ongezonde uitlaatgassen en een hoog brandstofverbruik. Bovendien is er meer rust in de stal omdat het vee meerdere malen per dag voer krijgt aangeboden. Dankzij de hogere voerfrequentie en de versheid van het voer kunnen de koeien meer voedingsstoffen opnemen uit het voer. Niet alleen vaker maar ook structuurrijk voeren leidt tot een betere vertering en een gezonde pensfunctie van de koe. Dus met een laag energieverbruik en een gezondere veestapel behoort de Triomatic ook tot de groene producten van Trioliet.

6. Zonnepanelen op fabriek
Op het dak van de Trioliet fabriek in Oldenzaal zijn maar liefst 4.400 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee is Trioliet vrijwel zelfvoorzienend in elektriciteit. Het zonnepanelendak van ca.10.000 m2 is één van de grootste installaties in Oost-Nederland en genereert voldoende energie om het bedrijf te voorzien van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Het piekvermogen is 1,2 Megawatt,  dat is goed voor ca. 300 huishoudens. “Een investering in de toekomst van Trioliet en het milieu”, zegt Robert Liet, algemeen directeur. "Het is toch fantastisch dat we de energie die we opwekken direct inzetten om machines te produceren.”

Uiteraard blijven we continu ontwikkelen en innoveren met aandacht voor de dieren, het milieu en voor ú!