Perfect mengsel met lichte trekker en grote voermengwagen

Eigil Miang

Case trekker met Solomix 3 46m3

Stal in Rødding, Denemarken

Alle koeien in één keer voeren

Homogeen gemengd rantsoen

Shifttronic powershift maakt de combinatie van een kleine tractor en een grote voermengwagen mogelijk.

Hoewel melkveehouder Eigil Miang de relatief lichte trekker Case IH Maxxum met 140 pk heeft, koos hij toch voor een volumineuze 46-kuubs voermengwagen zodat hij daarmee één rantsoen kan maken en alle 310 melkkoeien in één keer kan voeren. Eigil: “Een grote voermengwagen is praktisch. Daarmee kan ik alle koeien in één ronde voeren. Dat scheelt behoorlijk wat tijd.” 

Bijzondere tractor - voermengwagen combinatie

De Shifttronic 3-traps powershift maakt de bijzondere trekker-voermengwagen combinatie mogelijk. De automatische reductiekast zorgt dat de aandrijflijn moeiteloos opstart en automatisch opschakelt van de eerste naar de tweede en de derde versnelling. Op het moment dat het geprogrammeerde gewicht bereikt is schakelt de Shifttronic weer automatisch terug. Zo draait de trekker altijd op het meest optimale koppel. Iets dat je voornamelijk terugziet in het lage brandstofverbruik en de geringe slijtage van zowel de trekker als de voermengwagen. Eigil: “Met deze 46-kuubs voermengwagen verbruik ik net zoveel diesel als met de oude 30-kuubs. Destijds had ik ook nog honderd koeien minder.

Besparing onderhoudskosten

Dus met meer koeien en een grotere voermengwagen is het verbruik hetzelfde gebleven. "Ik ben erg blij met deze powershift, naast tijd bespaar ik ook nog onderhoudskosten. Een ander groot voordeel is trouwens dat deze voermengwagen kleine hoeveelheden voer ook heel goed mengt, bijvoorbeeld het rantsoen van 3 ton voor het jongvee.”

Bedrijf: Eigil Miang
Plaats
: Rødding, Denemarken
Aantal koeien: 350 koeien, 310 melkkoeien (Holstein) 
Productie: 27,8 kg per koe per dag / 11.300 kg ECM
Hectare land: 270 ha. (85 ha gras, 147 ha mais)
Voermengwagen: Solomix 3 4600 ZKX met Shifttronic 3-speed (2019)
Rantsoen: mineralen, soja, raps, sojameel, bieten brokken, melasse, water, gras en mais
DS-gehalte: 42%
Aantal voerbeurten per dag: 1 x per dag

 

Meer over Shifttronic

Naar Solomix 3 voermengwagens

Stel een vraag