Allereerste Triotrac na 9,5 jaar en 21.000 werkuren met pensioen

Chauffeur Lutz Freudenberg en eigenaar Dhr. Fleischer

De eerste Triotrac

Bijna 21.000 uren op de teller

De Triotrac New Edition in werking

De zelfrijdende voermengwagen Triotrac New Edition

Agrargenossenschaft Niederseidewitz in Bahretal (Duitsland) voert al bijna tien jaar met een Triotrac zelfrijdende voermengwagen van Trioliet. De eerste Triotrac zelfrijder van Niederseidewitz ging onlangs na 9,5 jaar trouwe dienst en met 20.797 arbeidsuren op de teller(!) met pensioen.

Niederseidewitz was de allereerste klant van de eerste generatie Triotrac. Op 14 februari 2008 werd de 20 kuubs zelfrijder in gebruik genomen en sindsdien heeft de machine naar volle tevredenheid gedraaid op het melkveebedrijf met 980 melkkoeien en 900 stuks jongvee. Dagelijks worden er twaalf ladingen gemaakt waarbij in totaal maar liefst 50 ton voer per dag (18.250 ton per jaar) wordt verwerkt. Na 9,5 jaar werd het tijd om de zelfrijder te vervangen. En de keuze viel wederom op Triotrac, deze keer de volledig vernieuwde variant. Geen moeilijke keuze volgens eigenaar Dr. Fleischer en vaste chauffeur Lutz Freudenberg die alle 21.000 uren met de Triotrac werkte.

"We besparen vier liter diesel per uur"

Met een grotere machine ben ik minder brandstof kwijt

Dr. Fleischer: “De machine is al die jaren goed bevallen. De nieuwe Triotrac kan tot wel zes meter hoogte uitkuilen en met onze kuilen van 5,5 meter hoog was dat een belangrijk argument om weer voor de Triotrac te kiezen. Daarnaast kunnen we in zeer korte tijd heel veel voer verwerken en dat scheelt enorm veel tijd. Tot 2008 werkten we met een zelfrijdende 14 kuubs voermengwagen van een andere fabrikant en waren we voor twaalf voerbeurten minstens zeven uur per dag bezig, nu slechts vijf. We besparen dus veertien uur werk in de week en daarnaast ook nog eens vier liter diesel per uur omdat de Triotrac een snijdsysteem heeft in plaats van een frees. Dus met een grotere machine ben ik minder brandstof kwijt.”

Service en onderhoud

In de afgelopen tien jaren zijn er verschillende onderdelen vervangen, van vijzels en snijsysteem tot de complete mengkuip. “De zelfrijder moet 365 dagen per jaar lopen, zes uur per dag en mag maximaal een halve dag stilstaan. Het is dus logisch dat we onderhoudskosten hebben aan de machine. Klein onderhoud doen we zelf, zoals filters vervangen en olie verversen, maar groot onderhoud wordt door onze dealer gedaan. Bovendien krijgen we goede ondersteuning vanuit Trioliet zelf. We kunnen dag en nacht bellen voor service en onderdelen  Of er een nadeel is? Ja, de aanschafprijs, dat is het enige minpuntje”, lacht Fleischer. 

Bedrijfsprofiel

Bedrijfsnaam: Agrargenossenschaft Niederseidewitz e.G.
Directeur: Dr. Fleischer
Triotrac chauffeur: Herr Lutz Freudenberg
Dealer(s): LKH Hormersdorf in samenwerking met Agroservice Langenwolmdorf GmbH
Aantal melkkoeien: 980 stuks
Aantal droge koeien: 100 stuks
Aantal jongvee: 900 stuks
Aantal componenten: 9
Aantal voerbeurten p. dag: 12 mengingen
Bedrijfsoppervlakte: 2200 Ha.

Naar Triotrac zelfrijder Ik wil graag advies