Het laatste nieuws

Elke hap is hetzelfde

Het toepassen van de compact voeren theorie kan op verschillende manieren. Lees hier hoe deze melkveehouder baat heeft bij zijn manier van compact TMR voeren.


Bedrijf: Amhedegård
Plaats: Egtved, Denemarken
Aantal koeien: 150 melkkoeien (Holstein)
Productie: 36 kg / 39 kg ECM per koe per dag
Hectare land: 130 ha. 
Voermengwagen: Solomix 2 2000 ZK met Shifttronic 2-speed (2019)
Rantsoen: 12 kg krachtvoeders, 5,3 kg water, 630 gr. mineralen, 13 kg gehakseld gras en 32 kg mais
DS-gehalte: 37%
Aantal voerbeurten per dag: 1 in winter, 2 in zomer

Henrik Amhedegård is in 2019 overgestapt van een stationair voermengsysteem naar een getrokken voermengwagen. Het bandvoersysteem kon niet op alle plekken in de stal komen en dus waren er onvoldoende vreetplekken voor alle koeien. Dat veroorzaakte veel onrust onder de dieren. Tegenwoordig heeft hij een Solomix 2 ZK in combinatie met een Shifttronic 2-speed powershift en laat hij het krachtvoer ’s nachts inweken. Er heerst nu een serene rust in de stal met 150 melkkoeien. 

Henrik is voorstander van het inweken van krachtvoer omdat het selectiegedrag van de koeien tegengaat en elke koe hetzelfde binnenkrijgt. Maar op de vraag wat hij van het compact TMR voeren principe vindt, antwoordt hij resoluut. Henrik: “Theoretisch zal het wel kloppen, maar in de praktijk vind ik het te duur. Het kost te veel inspanning, te veel diesel en te veel slijtage.” 

Tien procent meer melkopbrengst

Sinds het gebruik van de voermengwagen is Henrik het krachtvoer gaan inweken. Hij mengt de  droge losse grondstoffen met het water en laat het de hele nacht staan zodat er de volgende ochtend een ‘krachtvoerpap’ is ontstaan. 's Ochtends voegt hij gras toe aan het mengsel en mengt het dan zo'n tien minuten na. Daarna komt de snijmais erbij en mengt hij weer tien minuten totdat alle ingrediënten één homogeen mengsel vormen. De nieuwe manier van voeren bevalt Henrik goed. Al voegt hij minder water toe en mengt hij minder lang dan wordt voorgeschreven, zijn melkopbrengst is maar liefst tien procent gestegen. De productie is ruim 36 kg per koe per dag met een vetgehalte van 4,45%, proteïnegehalte van 3,7%, en dat met GMO-vrije producten. Volgens Henrik is het succes te verklaren door het feit dat elke koe nu hetzelfde binnenkrijgt. Dat komt omdat de sterke koeien niet meer als eerste het krachtvoer eruit kunnen halen. Henrik: "Het voer is zo goed gemengd dat de koeien niet kunnen selecteren. Elke hap is hetzelfde. Ook de koeien met een lagere rang krijgen nu alle bestanddelen binnen. Er is dus minder concurrentie in de stal en aan het voerhek en dat merk je. De koeien zijn veel rustiger, veel relaxter en nemen de tijd om te gaan liggen." Volgens Henrik is dat een direct gevolg van zijn nieuwe voermethode. 

TMR voeren is volgens Henrik goed en heeft vooral te maken met vochtige, korte voercomponenten en goed mengen, maar het compact TMR voeren concept van Onderzoeksbureau SEGES biedt volgens hem te weinig ruimte voor flexibiliteit. Henrik: “Volgens het onderzoek moeten alle omstandigheden perfect zijn en moet je precies werken volgens het protocol om resultaat te behalen. Maar dat kan niet altijd, de omstandigheden zijn niet altijd hetzelfde. In de winter bijvoorbeeld laat ik het krachtvoer de hele nacht inweken zodat het goed aan het ruwvoer plakt, maar in de zomer voer ik twee keer per dag en is er geen tijd om twee keer een premix te maken. Het is al lastig genoeg om het natte rantsoen in de zomer goed te houden. Als je ook nog eens gaat inweken dan kost dat niet alleen tijd maar je moet dan ook veel zuren toevoegen om de voedingswaarde op peil te houden. Ik heb mijn eigen manier van TMR voeren ontwikkeld en daar ben ik zeer tevreden over en de koeien ook volgens mij.”

Bekijk Solomix 2 brochure  Naar voermengwagens

Ik wil advies over optimaal mengen 

Lees ook: