Het laatste nieuws

Voorkom schommelingen in melkproductie bij geiten

“Het grootste voordeel is dat ik altijd een consistent rantsoen kan voeren”, vertelt Ewald Gersthofer, geitenhouder in Oostenrijk.


Op zijn boerderij met 180 melkgeiten wordt gevoerd met een 7 kuub stationaire menger van Trioliet. De stationaire menger draait in combinatie met een bandvoersysteem. Dankzij deze combinatie is het voeren een stuk efficiënter geworden. 

 
Voertijd is gehalveerd

Voor de overstap naar het mengen met een stationair voersysteem werd er handmatig gevoerd in combinatie met een bandsysteem. Sinds de ingebruikname van de Trioliet stationaire menger is de voertijd gehalveerd tot maximaal een half uur per dag. Als Erwald Gersthofer terugkijkt naar de hoeveelheid tijd die het voeren voorheen in beslag nam, is er een enorme winst behaald. Kostbare tijd die nu in andere werkzaamheden gestopt kan worden. 

Consistent mengsel belangrijk voor geiten

Geiten zijn gevoelige dieren, het is daarom belangrijk om elke voerbeurt een homogeen mengsel te voeren zodat schommelingen in de productie voorkomen worden. Ewald Gersthofer ervaart dat het stationaire systeem van Trioliet erg consistent mengt. “Het grootste voordeel is dat ik altijd een consistent gemengd rantsoen kan voeren. De melkproductie per geit is 800 liter per jaar en de vet- en eiwitpercentages in de melk zijn gestegen, dat levert onder de streep meer op. Bovendien is de voerbenutting beter omdat de componenten homogeen gemengd zijn. Voorheen werd het krachtvoer eruit gepikt en in één keer door de geiten opgenomen, nu wordt het gelijkmatig opgenomen samen met de andere componenten.” 

Voor Ewald Gersthofer was het snel duidelijk dat er een stationaire menger moest komen. “Een consistente mix was één van de belangrijkste factoren bij de keuze voor het merk. Ik heb veel collega-veehouders gesproken, zowel veehouders die Trioliet gebruiken, maar ook veehouders die met een ander merk voeren.” Nadat hij een getrokken Trioliet voermengwagen als demo-machine op proef had gehad was hij overtuigd van de goede mengkwaliteit. 

Goede service

Naast de mengkwaliteit was ook het vertrouwen belangrijk. “Trioliet heeft al ruim 70 jaar ervaring. Je kunt zien dat het hoogwaardige producten zijn. Het materiaal is stevig en robuust, je ziet dat het goede kwaliteit is.” Het was voor Ewald ook van belang dat de dealer achter het product staat en dat er een lokaal aanspreekpersoon is. “Een machine is zo goed als de verkoper, adviseur of werkplaats. Het is een kwestie van service, want goede service betekent een goed product. Ik zal altijd zeggen dat dit de optimale oplossing is voor bedrijven zoals die van mij.” 

Bekijk Stationaire Mengers voor Kuilvoer