Trioliet, fabrikant van voermachines voor de veehouderij!

Informatie voor scholieren, studenten en andere geinteresseerden...

 

Trioliet is fabrikant van veevoermachines. Met onze machines worden dagelijks wereldwijd duizenden koeien gevoerd. In meer dan zestig jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van voertechniek. Jaarlijks vertrekken er zo'n drieduizend machines naar veehouders over de hele wereld. Ongeveer 85 procent van de machines is bestemd voor export naar ca. 45 landen. Deze machines worden in Oldenzaal ontwikkeld en geassembleerd. Van kuilhappers en voermengwagens tot compleet geautomatiseerde systemen zoals de voerrobot. Klik hier voor meer informatie over ons bedrijf.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste voermachines:

Kuilvoersnijder 

Met een kuilvoersnijder wordt het ingekuilde voer, dat opgeslagen is als (winter)voorraad, uitgenomen (uitkuilen) zodat het kan worden vervoerd naar een voermachine of direct naar de koeien in de stal.

 

Voermengwagen

Het woord zegt het al; een voermengwagen is een wagen die het voer mengt. Het voer wordt vervolgens uitgedoseerd in de stal bij de koeien. De mengwagen hangt achter de tractor (getrokken) en wordt gevuld door bijvoorbeeld een frontlader of verrijker. De verschillende voercomponenten komen bij elkaar in de kuip en worden door de verticale vijzels in de kuip goed door elkaar gemengd. Zo krijgen de koeien een uitgebalanceerde maaltijd met alle benodigde voedingsstoffen.

De getrokken mengwagens van Trioliet zijn bekend onder de naam: 'Solomix'. Er zijn veel verschillende typen Solomix. Het grootste verschil zit 'm in de manier van uitdoseren/verdelen. Dit kan middels een zijklep (ZK), een dwarsafvoerband (B) of een dwarsafvoerketting (K).

 

Zelfladende voermengwagen

De zelfladende voerwagens zijn uitgerust met een laadysteem. In tegenstelling tot de 'gewone' voermengwagen kan de zelflader het voer zelf uit de kuil halen en is er dus geen extra machine nodig (verrijker of frontlader). Sommige zelfladende voermengwagens zijn bovendien voorzien van een snijdsysteem. Een snijdsysteem zorgt dat het opgeslagen voer wordt afgesneden. Trioliet heeft daarvoor speciale messen ontwikkeld die de voerstructuur niet aantasten. Zo blijven de voedingsstoffen intact en krijgt de koe de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Bovendien blijft er een gladde, nette kuil achter. De gladde kuilwand voorkomt broei in de kuil.

Voorbeelden van zelfladende voermengwagens zijn Vertifeed, Gigant en Triomix.

 

Zelfrijdende voermengwagen

Naast het automatisch voersysteem behoort ook de zelfrijdende voermengwagen tot een van de meest recente, revolutionaire ontwikkelingen in de melkveehouderij. De zelfrijder is een voermengwagen die zelf kan rijden. Er is dus geen tractor nodig om deze voerwagen te vervoeren. De zelfrijdende voermengwagen is meestal ook een wagen die zelf het voer in de mengkuip laadt en vervolgens het voer verdeelt in de stal. Het is dus een alles-in-een machine, waarbij je geen lader en geen trekker meer nodig hebt om de koeien te kunnen voeren.

De Trioliet zelfrijdende voermengwagens zijn de Smartrac G, de Smartrac TS, de Triotrac en de Truckmount.

 

Voerrobot - Automatisch voeren

Een koe of geit graast in de wei naar behoefte en het dier neemt wat het nodig heeft. Als een volwassen koe op stal staat, krijgt zij slechts één of twee keer  per dag vers eten en niet, zoals in de natuur, wanneer de koe daar zelf  behoefte aan heeft. Door uw koeien meerdere keren per dag een kleinere,  exact gedoseerde hoeveelheid voer te geven, voert u op een manier die het  dichtst bij de natuurlijke omstandigheden van het vee komt. Om vaker te  kunnen voeren kiezen moderne veehouders steeds vaker voor een  geautomatiseerd voersysteem. Het is namelijk bewezen dat vaker voeren  resulteert in een hogere voeropname, een hogere melkproductie, een betere  gezondheid en een hogere vruchtbaarheid van de veestapel. Met een  automatisch voersysteem kan een veehouder het voer voor een aantal dagen  opslaan en doet de voerrobot de rest. Zo houdt de veehouder tijd over voor  andere dingen.

Trioliet heeft diverse automatisch voersystemen in het programma. De stand-alone robots heten Triomatic T10 en Triomatic T15. De geautomatiseerde systemen met voerkeuken/voeropslag zijn Triomatic T20 (automatisch voersysteem met stationaire menger), Triomatic T30 (automatisch voersysteem met bunkers) en Triomatic T40 (automatisch voersysteem met voerkeuken en aanvoerbodems).

 

Stationaire mengers voor kuilvoer

Naast de getrokken voermengwagens, de zelfladende voerwagens, de zelfrijders en de automatisch voersystemen zijn er ook stationaire mengers voor kuilvoer. Deze mengers staan op een vaste plek. Men vult de menger met voer en vanuit de menger gaat het via een transportketting of -band naar een verdeelwagen, een voerrobot of een bandsysteem. Zo wordt het voer  verdeeld bij de koeien in de stal.

 

Stationaire mengers voor Biogas

Trioliet heeft ook stationaire mengers voor biogas in het assortiment. Deze mengers zijn worden gebruikt als inbrengsystemen voor biogas vergisters. Er worden bijvoorbeeld overblijfselen van voeding in de mengers gedaan. In de mengers wordt het gemengd en van daaruit wordt het naar de grote vergisters getransporteerd, waar men er weer energie uit haalt.

 

Mediatheek
Voor afbeeldingen, zoals foto's (HR) en logo's kun je terecht in onze Mediatheek. Klik eerst op het bestand om het te vergroten en sla het vervolgens op via de rechter muisknop.

 

Voor meer informatie kun je ons bereiken op info@trioliet.com of 0541-57 21 21