20/02/2018

Trioliet zelfvoorzienend in elektriciteit dankzij 4.400 zonnepanelen

1 hectare zonnepanelen op de productiehallen

De openingshandeling door wethouder Evelien Zinkweg en Rita Liet

Sander Bos (regiocoördinator Stichting Energieke Regio), Tim Schulte (Schulte Energie & Techniek), Alex Bulten (Subvice), Robert Liet (CEO Trioliet), Rita Liet (echtgenote van een van de oprichters van Trioliet), Kees Liet (Process Manager Trioliet), Evelien Zinkweg (Wethouder duurzaamheid Oldenzaal), Wim Schulte (Schulte Energie & Techniek), Krijn Ratsma (Stichting Energieke Regio), Tonny Lucassen (Lucassen Bouwconstructies), Merlinn van Nieuwkuijk (Energiecoördinator Noordoost Twente)

Een van de daken van de Trioliet fabriek

Op het dak van de Trioliet fabriek in Oldenzaal zijn de afgelopen weken 4.400 zonnepanelen geïnstalleerd. Hiermee is Trioliet vrijwel zelfvoorzienend in elektriciteit. Het zonnepanelendak van ca.10.000 m2 is één van de grootste installaties in Oost-Nederland. Evelien Zinkweg, wethouder duurzaamheid in Oldenzaal, gaf donderdag samen met Rita Liet, echtgenote van één van de oprichters van Trioliet, het officiële startsein voor de ingebruikname. 

Genoeg voor 300 huishoudens
Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot het zonnepanelendak van Trioliet is. Maar liefst 1 hectare zonnepanelen genereert hier voldoende elektriciteit om het bedrijf te voorzien van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. De opbrengst is 1,2 Megawattuur (MWh) per jaar, genoeg voor ca. 300 huishoudens, al is dat natuurlijk afhankelijk van het aantal zonuren. De fabrikant van voertechniek voor de melkveehouderij is met dit zonnepanelenpark praktisch zelfvoorzienend. “Een investering in de toekomst van Trioliet en het milieu”, zegt Robert Liet, algemeen directeur van het familiebedrijf. “Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de veehouderij, op deze manier dragen wij ons steentje daaraan bij. Het idee dat we in onze eigen elektriciteit kunnen voorzien sprak ons erg aan. Het is toch fantastisch dat we de stroom die we opwekken direct inzetten om machines te produceren.”

Trioliet is voor dit project de samenwerking aangegaan met de Stichting Energieke Regio, een stichting die organisaties met onafhankelijk advies helpt hun gebouwen te verduurzamen. De firma Schulte Energie & Techniek heeft de installatie van de 4.400 zonnepanelen verzorgd. De totale investering van bijna een miljoen euro heeft een terugverdientijd van tussen zeven en acht jaar. Het laat zien dat Trioliet stap voor stap inzet op duurzaamheid. Niet alleen met betrekking tot de voertechniek die ze produceren voor hun klanten, maar ook aan de voorkant van het productieproces.