18/04/2019

’s Werelds meest energiezuinige poedercoatinstallatie staat bij Trioliet

Annemieke Traag (gedeputeerde Provincie Overijssel), Kees Liet (procesmanager Trioliet) en Frank Roering (hoofd inkoop Trioliet) geven het startsein voor de opening.

Robert Liet (algemeen directeur Trioliet), Richard Gerrits (meewerkend voorman poedercoatafdeling Trioliet), Annemieke Traag (gedeputeerde Provincie Overijssel), Frank Roering (hoofd inkoop Trioliet), Kees Liet (procesmanager Trioliet) en Eric Boomkamp (voorman Trioliet).

De genodigden konden de nieuwe poedercoatinstallatie van dichtbij bekijken.

Trioliet is de trotse eigenaar van een nieuwe poedercoatinstallatie. En niet zomaar ééntje, het is een uniek exemplaar. Het gaat om de eerste energiezuinige dubbel laags poedercoatinstallatie ter wereld. Samen met Gema Switserland GmbH, de Zwitserse leverancier van de installatie, en AkzoNobel Powder Coatings ontwikkelde Trioliet een nieuwe manier van dubbel laags poedercoaten. Deze nieuwe methode verdubbelt de productiecapaciteit terwijl er 50% minder energie verbruikt wordt ten opzichte van een vergelijkbare installatie. Een wereldwijde primeur. Donderdag 18 april werd de installatie in Oldenzaal officieel geopend door Annemieke Traag, gedeputeerde van de Provincie Overijssel (Portefeuille Energie, duurzaamheid en milieu), Kees Liet (procesmanager Trioliet), Frank Roering (hoofd inkoop Trioliet), Eric Boomkamp (voorman Trioliet) en Richard Gerrits (meewerkend voorman Trioliet).

Trioliet beschikte al over een eigen enkel laags poedercoatinstallatie. Bepaalde machineonderdelen vragen echter expliciet om een dubbele laag, met een primer en een top coating. Deze onderdelen werden voorheen uitbesteed aan een extern bedrijf, maar met de nieuwe installatie in de fabriek in Oldenzaal kan Trioliet zelf een tweede laag aanbrengen.

Snellere doorlooptijd met minder energie
Het bijzondere aan de nieuwe poedercoatlijn is dat deze één enkele moffeloven heeft in plaats van twee. Dankzij een nieuwe, speciaal ontwikkelde coating kan de tweede laag direct na de eerste laag worden aangebracht, zonder dat de onderdelen tussendoor de verwarmd hoeven te worden. Dat spaart dus een oven uit en een reinigingscyclus, omgerekend bespaart dat 75.000 m3 aardgas per jaar. Omdat de nieuwe installatie voorzien is van twee automatische poedercabines wordt de huidige capaciteit bovendien verdubbeld. Dus er wordt een snellere doorlooptijd gerealiseerd met minder energie.

Productieproces verder verduurzamen
De poedercoatinstallatie is voorzien van een warmteterugwinningsysteem. Dat houdt in dat de warmte die vrijkomt in de oven aan het einde van het poedercoatproces, teruggaat naar de reinigingsinstallatie aan het begin van de cyclus. Zo gaat er dus geen energie verloren. De straal- en poedercabines gebruiken bovendien de zonne-energie die de 4.400 zonnepanelen op het dak van de productiehallen genereren. Zo verduurzaamt Trioliet het productieproces steeds verder.

Pioniersmentaliteit
Verduurzaming in de rundveehouderij houdt niet op bij het boerenerf, maar gaat verder dan dat. Trioliet staat bekend als innovatieve organisatie. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld de uitvinder van de kuilvoersnijder, een belangrijk voersysteem dat is terug te vinden op veel melkveebedrijven. Er staat bovendien een groot aantal octrooien op naam van Trioliet. Die pioniersmentaliteit komt ook nu weer duidelijk naar voren met deze wereldprimeur. Het laat zien dat Trioliet stap voor stap inzet op duurzaamheid. Niet alleen met betrekking tot de voertechniek die ze produceren voor hun klanten, maar ook aan de voorkant van het productieproces.