Voerefficiëntie

Nog niet elke melkveehouder is met voerefficiëntie bezig. Toch is het een belangrijk kengetal als je grip wilt hebben op je bedrijfskosten. Met management tools op de voermengwagen of voerrobot kun je berekenen hoeveel voer er daadwerkelijk gewogen en gevoerd is en als je dat koppelt aan de melkopbrengst heb je inzicht in je rendement. Handig, want indien nodig kan er op tijd worden bijgestuurd. Het gemiddelde kengetal van voerefficiëntie ligt tussen de 1.1 en 1.6. Het geeft aan hoeveel kilo meetmelk er uit 1 kilo droge stof voer gemaakt wordt. Maar voerefficiëntie gaat niet alleen over cijfers. Het gaat ook over voeropslag, het uithalen van kuilvoer en het transport tussen kuil en stal. Dus je hoeft absoluut geen wiskundige te zijn om deze artikelen over voerefficiëntie interessant te vinden.

Voorkom schommelingen in melkproductie bij geiten

“Het grootste voordeel is dat ik altijd een consistent rantsoen kan voeren”, vertelt Ewald Gersthofer, geitenhouder in Oostenrijk.

lees meer

Verbeter de voernauwkeurigheid met geautomatiseerde stationaire voermenger

Bij Vir-Clar Farms hebben ze de voertijd met ongeveer 2 tot 3 uur per dag weten te verkorten door automatisering in hun voordeel te laten werken. Grant Grindstead: “We hebben gekeken naar manieren om…

lees meer

Zo haal je meer uit ruwvoer volgens Harrald Helmers

Voeren kan op verschillende manieren. Lees hier hoe deze melkveehouder in de praktijk zorgt dat zijn koeien het beste krijgen.

lees meer

Met goed voermanagement kan kostprijs omlaag

Een voermanagementprogramma doet in feite niets anders dan het rantsoen dat vooraf bepaald en geprogrammeerd is, vergelijken met wat er daadwerkelijk is gevoerd. Met die gegevens kun je als veehouder…

lees meer

Een eerste stap in voermanagement

TFM Tracker™ (Trioliet Feed Management) is een voermanagementsysteem dat melkveehouders een totaaloplossing biedt om het voerproces te beheersen en tegelijk de voerefficiëntie en melkproductie te…

lees meer

Beperk het voerverlies van kuil naar stal

De voerkosten op rundveehouderijbedrijven zijn de grootste kostprijscomponent van melk en/of vlees. Trioliet houdt zich continu bezig met het verbeteren van haar voersystemen voor de rundveehouderij…

lees meer

Haal meer uit ruwvoer met automatisch voersysteem

Automatisch voeren lijkt in eerste instantie misschien duur, maar wanneer men naar de jaarlijkse kosten kijkt is het toch goedkoper dan conventioneel voeren. Bovendien zijn de voertechnische aspecten…

lees meer